Strona Główna Forum fotograficzne "Foto Jaworzno"
FOTO JAWORZNO - Jaworzno na zdjęciach, jaworznianie na zdjęciach, zdjęcia jaworznian

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload
 Ogłoszenie 
jawsiebawiban710.gif

Poprzedni temat :: Następny temat
Kurs fotografii cyfrowej
Autor Wiadomość
Alex 
Super Aparat

Posiadany aparat:: Fuji S200EXR & Samsung PRO 815
Wysłany: 2010-01-06, 11:15   Kurs fotografii cyfrowej

7 stycznia odbyło się spotkanie organizacyjne kursu fotografii cyfrowej, które zorganizowała Miejska Biblioteka Publiczna w Jaworznie. Prowadzącymi - wykładowcami są Mateusz Długopolski i Paweł Jędrusik.
Okazuje się, że bardzo dużo osób mających do czynienia z fotografowaniem chce się nauczyć więcej, poznać tajniki warsztatu, aby potem móc pochwalić się poprawnie zrobionymi zdjęciami. Spotkanie czwartkowe było spotkaniem wstępnym, na kórym przedstawiono założenia kursu. Uczestnicy będa pracować nad fotografią portretową i reportażową. Jeżeli będą inne propozycje, wykładowcy również postarają się znaleźć czas, aby sprostać oczekiwaniom słuchaczy. Sporo czasu będzie poświęcone na pracę w studiu.
Tam będzie można poznać zasady posługiwania się oświetleniem, rekwizytami, ustawieniem modela, modelki.

Kolejne spotkanie, tym razem już w pełni robocze odbędzie się 28 stycznia. Jednak, aby nikomu przez tenm czas sie nie nudziło, ogłoszono aż dwa konkursy. Pierwszy zaangażuje uczestników już w najbliższą niedzielę, bowiem jego tematem jest "WOŚP w obiektywie". Kto może, pojawi się ze swoim aparatem na Pieczyskach, podczas finału WOŚP i będzie polował z obiektywem na najlepsze ujęcia.
Dla tych, którzy nie będą mogli zjawić się na WOŚP, przewidziano drugi konkus pod tytułem "Zima w mieście". Tu wielkie pole do popisu dla wszystkich, bo czasu na zrobienie zdjęć jest bardzo dużo - aż do 25 stycznia.

Artykuł o pierwszym spotkaniu i kilka zdjęć można znaleźć TUTAJ

Aga 
Aparacik

Wysłany: 2010-01-07, 21:58   

nic nie wiedziałam o tym :-? , można się jeszcze załapać na ten kurs? czy lista już zamknięta?

Alex 
Super Aparat

Wysłany: 2010-01-07, 21:59   

Gdy tylko pojawią się na forum wykładowcy, odpowiedzą na wszystkie pytania...

Alex 
Super Aparat

Wysłany: 2010-01-07, 22:40   

Powieszę za tego pana

Aga 
Aparacik

Wysłany: 2010-01-08, 23:56   

wigglesfr napisał/a:
No tak, witam. Dziś odbyło się pierwsze, spotkani organizacyjne. Dziękujemy za tak liczne przybycie (o ile dobrze wyliczyłem było po.nad 90 osób). Z zapisami już raczej ciężko, gdyż jest mnóstwo osób chętnych. Być może za 2-3 miesiące zorganizujemy następny kurs.

Jasne, jasne.... i znowu sie dowiem o wszystkim już po fakcie.... ja nie siedzę durś a ciągle na necie, no ale... taki już mój strasznisty los ;-)
hmmmm... a może się jednak wkręcę :?: tylko następnym razem ryczeć mi tu ileś wcześniej, żeby do zakutego łebka dotarło :lol:

Alex 
Super Aparat

Wysłany: 2010-01-08, 23:56   

Bubu - Jak dostaniesz porządnego klapsa to się odzwyczaisz.
W dalszym ciągu noszę Samsunga PRO 815, a nowy nabytek, to Fuji S 200 EXR.
Pewnie lustro by się przydało ale - po pierwsze zabawa, a przede wszystkim nauka focenia lustrem zabrałaby mi za dużo czasu - wiadomo, co robię, a nie mogę zaniedbać pisania w "Imprezach". Po drugie warunki w których robię zdjęcia nie są dla lustrzanki korzystne. Po trzecie nie mam ambicji i potrzeby zostania artystą fotografikiem - są tacy, którzy to będą to zawsze robić lepiej ode mnie i niech robią. Po czwarte - jak pokazał czas i to, co na Imprezach się znajduje, nie jest chyba najgorzej, skoro ludzie nie krytykują aż tak, a oglądają, czytają, a zdjęcia są tylko dodatkiem do całości, a po piąte, po prostu nie stać mnie na drogie puszki, słoiki i cały związany z tym ekwipunek :) .
A gdy potrzeba dobrych zdjęć, to zawsze można liczyć na przykład na Bubu :)

Odpowiedz do tematu