19 marca w Sali Kameralnej Miejskiego Centrum Kultury i Sportu odbył się kolejny wernisaż wystawy prac znanego i bardzo pracowitego artysty, Mariana Folgi. Tytuł wystawy, to "Maski i świat iluzji".
Relacja z wystawy znajduje się TUTAJ
Oto, co sam autor mówi na temat ekspozycji: "Maska najczęściej kojarzy się nam z teatrem i z grą aktorską. Maska może mieć różne kształty, czasami przedstawia twarz ludzką, czasami zwierzę, albo oblicze zupełnie wyimaginowane.<
Maski są wszechobecne w dzisiejszym świecie, pozwalają ukryć pewne cechy, a te bardziej pożądane uwypuklić. To właśnie ich wielość i powszechność stała się dla mnie inspiracją. Można przez maskę pokazać emocje, to nic innego jak ukrywanie swojej tożsamości. Właśnie ten temat chciałem poruszyć w fotografii"...
W listopadzie 2008 pierwszy raz miałem styczność z chrzanowską grupą fotograficzną „Pryzmat",
Praca z tymi ludźmi dała mi wiele możliwości, jak i wiele nauczyła. Pokazała czym jest fotografia, i co można wydobyć z aparatu. Nie wystarczyło tylko nacisnąć spust ale uchwycić odpowiedni moment, chwilę. Zdjęcie daje szybszy efekt niż malarstwo, ale żeby móc pokazać świat przedstawiony na zdjęciu trzeba było się troszkę wysilić. Zaś jeśli chodzi o malarstwo wyobraźnia nie zna granic. Można tworzyć fantastyczne światy, co tylko nasza wyobraźnia przyniesie.
Zapraszamy na wystawę 19 marca o godzinie 19.30. Jeżeli ktoś nie dysponuje w tym dniu czasem, to prace będą do obejrzenia przez kolejne dwa tygodnie.
Kolejne wystawy planowane są w Hotelu Qubus w Katowicach i w Samorządowym Ośrodku Kultury w Alwerni.
_________________ Po pierwsze, nie zamierzam dyskutować z debilami...
Gość Jeśli komentujesz zdjęcia, uzasadnij swoją opinię. To za mało, jeżeli napiszesz, że zdjęcie jest świetne, albo złe - to nic nikomu nie mówi.
Pisz więcej, nie bądź bierny !
kiedyś byłem oglądać prace Mariana i nie że jakoś chyba nie dażymy się sympatią ....ale nawet jego całokształt twórczości fotograficznej nie nadaje się na wystawę ,a co dopiero tematy które sobie wybiera ... pamiętam że na zdjęciach z poprzedniej wystawy było słabo . Zdjęcia nie pokazywały zbyt wiele słabe technicznie , wrzucone jakby na szybko , brak jakieś estetyki , no naprawde liczę że Pan Marian teraz pokaże coś lepszego i troszke się rozwinął,choć często zerkam na jego strone i widze regres . Co do malarstwa ...hmmm nie znam się na tym .
Mateuszu Długopolski nie twierdzę, że robię super zdjęcia i wiem, że wiele mi brakuje, cały czas się uczę, ale nie obrabiam zdjęć w photoshopie tak jak Ty, bo dla mnie to ma być fotografia, a nie grafika. Kiedyś próbowałem stempelkować czy blurować ale to nie dla mnie nie miałem też dobrego sprzętu. I nie zauważałem błędów. Ty robisz zdjęcia
komercyjne, reklamowe, w innym stylu (jesteś zdolny w tym co robisz i mnie się to podoba, masz super kadry i obróbkę), a dla mnie najważniejsze jest zrobić zdjęcie bez ingerencji programów graficznych, jedynie co robię to wywołanie z rawa w Lightroomie czy usunięcie pryszcza, i zrobić zdjęcie tak, żeby było odpowiednie światło żeby nie było worków pod oczami. Gdyby nie było photoshopa lub cyfrówek Twoje zdjęcia nie były by takie dobre. Do Ciebie nic nie mam i nie powiedziałem, że nie żywię do Ciebie sympatii, nawet się nie znamy więc co ma piernik do wiatraka. Czepiasz się też do organizacji wystawy i tytułów, nie masz pojęcia jak ciężko jest zorganizować coś takiego, żeby było dobrze. Nie estetycznie? Cała organizacja , przygotowanie do wystawy, powieszenie prac, zajęło mi sporo czasu, gdyby nie pomoc niektórych ludzi nie dałbym rady Sądzę, że było dobrze zrobione.
Może kiedyś się spotkamy i się poznamy- było by to najlepsze wyjście, bo na razie to jedziesz po mnie na forach i mam wrażenie, że chcesz zniechęcić ludzi do mojej wystawy. Najważniejsze jest nauczyć się robić zdjęcia bez photoshopa. Uczę się na błędach , jeśli Ci się nie podoba moja fotografia to nie oglądaj;)A tak w ogóle od ostatniego pół roku nie dodawałem nigdzie nowych zdjęć. Na nowej stronie są może 3 nowe zdjęcia i tyle! Na innych portalach nie dawałem nic Jedynie jakieś starocie, a od maja do praktycznie października miałem przerwę w fotografii, bo nie jest to dla mnie najważniejsze. Ale nie znaczy , że się obijałem. Mam też troszkę innych zajęć na głowie. Jeśli masz cos do mnie pisz na priv. Ja jestem osobą bezkonfliktową więc możesz spokojnie pisać nie zjem Cię:) Jeśli widzisz jakieś błędy możesz mi doradzić, ale na psa nie przejdę. Raczej osoby, z którymi mam do czynienia w fotografii zjadły by mnie za nadużywanie photoshopa:)Dla mnie zdjęcie to zdjęcie. I robię inne niż ty, każdy ma swój styl i tyle. Jedynie jakieś starocie, a od maja do praktycznie listopada miałem przerwę w fotografii , bo nie jest to dla mnie najważniejsze. Mam też troszkę innych zajęć na głowie.
Kiedyś mi się bardzo podobało Twoje zdjęcie z modelką w przejściu podziemnym na Leopoldzie, dopóki nie zobaczyłem tych dwóch zdjęć osobno. Jeśli masz coś do mnie pisz na priv. Ja jestem osobą bezkonfliktową więc możesz spokojnie pisać nie zjem Cię Jeśli widzisz jakieś błędy możesz mi doradzić, było by miło. Raczej osoby, z którymi mam do czynienia w fotografii zjadły by mnie za nadużywanie photoshopa:-) Dla mnie zdjęcie to zdjęcie. Zdjęcia sprzed roku też mi się nie podobają już, jest ich zaledwie kilka, a jeszcze starsze to już w ogóle. Ale patrząc na starocie widzę jak się rozwijam.
...zgadzam się z Marianem, w fotografii nie chodzi o przerabianie zdjęć w PS, mimo że może jest to potrzebne w komercji, nie w tym tkwi jednak prawdziwy duch fotografii, co innego "wywoływać" cyfrowy plik w Lightroomie a co innego przerabiać go na grafikę komercyjną... dodam tylko że jest mi ogromnie przykro, iż nie będę mógł wybrać się na wystawę Mariana Folgi, gdyż Polskę odwiedzę dopiero po zamknięciu wystawy, nad czym ogromnie ubolewam, ale z tego co słyszałem od moich znajomych fotografów z Jaworzna naprawdę warto wybrać się i zobaczyć jego twórczość, która ponoć nie należy do tuzinkowych... pozdrawiam i zachęcam wszystkich do obejrzenia wystawy, choćby tylko dlatego aby oglądając zdjęcia innych fotografów rozwijać swoją wyobraźnię...
_________________ "Żadne miejsce nie jest nudne, jeżeli jesteś wyspany i masz cały nienaświetlony film. "
"
Robert Adams.
Ostatnio zmieniony przez sir_kane 2010-03-19, 02:51, w całości zmieniany 1 raz
ja powiem innaczej jeśli chodzi o estetyke, nie chodzi mi o wygląd sali i innych szczegółów ,co do organizacji nie wiem jak jest na otwarciu . chodzi mi o zdjęcia ,czasami proste sprawy jak użycie łatki i usunięcie jakieś pikselozy czy nierówności na twarzy to bardzo mało pracy a bardzo poprawia odbiór ...o to mi chodzi w estetyce . i starałem się wgłębić w niektóre prace Mariana ale mamy chyba inny tok wyobraźni gdzie nie potrafiłem tam nic dostrzec ... przez to patrzyłem technicznie, ani jakoś nie napełniło mnie to wyobraźnią więc no nie podobało mi się . nikogo nie namawiam żeby nie szedł napisałem swój odbiór , ja też Panie Marianie słysze na swój temat wiele opinii też się przed nimi bronie , też zacząłem robić fotki analogami bez retuszowania tych fotografii . Ale wiem jedno ciężko fotografowi nie używającemu teraz photoshopa ,dogonić reszte i poprostu ten progres jak jest u ciebie dla mnie jest mało widoczny , niestety tak jak w wypożyczalniach ubywa kaset video ,wszystko jest na płytach lub innych nośnikach , tak będzie ubywać fotografii bez photoshopa ....Ja robie to co musze bo nie zarobie ani grosza bez tego ... i jeżeli sam siedze godzinami przy retuszu , to mamjuż patrzenie skrzywione na patrzenie z lupą na fotografie ,a potem staram się znaleść jej sens ...lecz jeżeli nie widze że technicznie coś jest ok nie wgłębiam się dalej ....co do kadrów do tego się nie dowalam ale są jakieś kanony gdzie poprostu je łamiąc robi się kupa jak się nie nadrobi czymś innym w takich fotkach .... to tyle życze powodzenia na wernisażu i pewnie sam się tam gdzieś przewine w inny dzień żeby mnie ludzie nie zlinczowali ...pozatym nie lubie tłocznych miejsc
to tyle życze powodzenia na wernisażu i pewnie sam się tam gdzieś przewine w inny dzień żeby mnie ludzie nie zlinczowali ...pozatym nie lubie tłocznych miejsc
Ty to jednak masz fanów że by za Ciebie oddali życie jak za Majkela widziałem wystawę i byłem pod wrażeniem ... tak uzdolnionego wizażysty który wprowadza nowy nurt bodypaintingowych plakatówek to nie widziałem ...lecz co tu Ja mam do gadania skoro niektórzy mają 30 wystaw prawie Ja nie miałem żadnej ...co lepszy nie staram się o to i nie będę zawsze wychodziłem z założenia że aby się większej publice czymś chwalić to trzeba mieć czym . Rozumiem włożony czas pieniądze ...ale to nie wystarcza ... bo nikt nie rozlicza z włożonej pracy ale efektów tej pracy . Ale oczywiście gratuluje życzę ćwierć miliona wystaw ,miliony oglądających ,kupę włożonej kasy, kupę zarobionej kasy ,poświęconego życia na koniec.... kupna dobrego aparatu i przyjścia na kursy fotografii dla jaskiniowców. Noi więcej iluzji bo trzeba być niezłym iluzjonistą żeby komuś się to podobało .
mnie sie jak najbardziej wystawa podobala........co do frenkfencji to sie nie mozna dziwic chodz to byla pewnie polowa bo reszta nie dala rady
co do zdjec to u manka widze ogromny postep to jest jego najlepsza wystawa ktora mi sie jak dotychczas podoba.....malarstwo jednak do mnie nie przemowilo chodz moze jak bym przygladnela sie bardziej to zrozumialabym wizje artysty
maniek naprawde dobra roboto oby tylko wiecej i coraz lepszych pomyslow zycze
_________________ "Abstrkcyjne myślenie, ja i tak nic nie zmienie!
pozytywna wibracja we mnie istnieje"
Na nikim ise nie wzoruje jak co matek.....sama chce dojsc malymi kroczkami i dlatego wskazane sa rady co robie zle poprostu konstruktywne uwagi...........wiem moje prace nie sa jeszcze az tak dobre bo techniki mi brakuje no i nie sa tak dobre jak twoje....wiec zamiast sie czepiac doradzilbys co robie zle
_________________ "Abstrkcyjne myślenie, ja i tak nic nie zmienie!
pozytywna wibracja we mnie istnieje"
Nie rozumiem tej bezsensownej wymiany zdań. To, że Marian się pokazuje uważasz, że to coś złego? To, że sam pracuje na swój sukces? I to, że zrobił wielkie postępy a te zdjęcia zapierały dech w piersiach? Zazdrość, że nikt tak nie mówi o Twoich zdjęciach jak widać jest straszna. Przynajmniej robi to dla pasji, niekoniecznie dla kasy. I szkoli się w tym co robi, a nie uważa za Boga Photoshopa. Jest fotografem artystą, a nie "fotografem" technikiem, jak to ładnie nazwał Pan z kursu.
_________________ 'Alergicznie boję się swojego cienia.